Istoria Judo-ului din Rusia (I)*

* de Alexander IATSKEVICH

Ura Nage (Brosok Cherez Drudye)

Vorbeste cu majoritatea oamenilor cu experienta in Judo-ul international si mentioneaza Judo-ul rusesc, acestia vor sti la ce te referi. Desi Judo-ul in sine este remarcabil de similar in toata lumea, majoritatea oamenilor stiu ce implica Judo-ul rusesc – sau cel putin au impresia ca stiu. Este specific prin acele prize stranse pe centura, prin proiectarile care folosesc priza pe pantaloni, prin proiectarea pe spate – nu intotdeauna usor de clasat drept Ura Nage* (cunoscuta drept Brosok Cherez Drudye in rusa).

Este specific prin prizele neobisnuite pe spate dupa care urmeaza tehnici articulare pe brat – care s-au dovedit a fi uimitor de eficiente de cand judokanii rusi si-au facut aparitia in competitiile internationale.

Nu incape indoiala ca exista ceva ce poate fi descris drept Judo rusesc intr-un mod in care nu se mai regaseste in alt stil national. Japonezi il numesc stilul european pe care il considera mai solicitant fizic si, in viziunea lor, un Judo mai lipsit de stil si traditie.

Europenii la randul lor fac distinctia dintre Judo-ul japonez si Judo-ul corean – cel japonez echivaleaza cu traditionalul iar cel corean se situeaza la jumatatea drumului dintre Judo-ul japonez si Judo-ul european din punct de vedere al solicitarii fizice. Dar Judo-ul rusesc este cu totul altceva.

Consider ca in fiecare tara din perspectiva datelor antropometrice, Judo-ul este modelat de anumite caracteristici nationale ce pot fi depistate cu claritate avand in vedere sportul national. Japonia are 2000 de ani de experienta mosteniti din Sumo (din care multe tehnici de Judo isi au originea) si, ca si in Sumo, Judo-ul japonez este bazat pe agilitatea picioarelor. Picioarele formeaza baza japonezilor in Judo.

In Franta si Belgia cel mai in voga sport este ciclismul, si consider ca Judo-ul ii seamana putin: ciclistii incerca sa ajunga cat mai repede si cat mai in forta la finalul cursei.

In Marea Britanie, Fotbalul este sportul principal, iar britanicii au picioarele bune, si le folosesc deasemnea cu agilitate. In Brazilia, Fotbalul este important, dar aici locuieste si o puternica comunitate japoneza, astfel incat  brazilienii sunt activi atat in fotbal cat si in Judo. In SUA, luptele de tip free-style sunt un sport raspandit – astfel americanii au ajuns sa practice Judo rapid. Si lista poate continua.

In Rusia, sau mai corect spus in vechea Uniune Sovietica, au existat mai multe influente culturale. In primul rand, aproape toate republicile sovietice vechi detineau propriul stil de lupta, cele mai multe folosind ca echipament al combatantilor un fel de bluza. Fotografii ale luptelor traditionale din Uzbekistan ilustreaza barbati purtand bluze groase si pantaloni aplecandu-se in ceea ce am numi astazi pozitia Jigotai**. In Georgia, Chidaoba, bluza fara maneci dar legata cu o centura reprezenta echipamentul traditional – iar cele mai multe proiectari se efectuau cu ajutorul prizelor la centura. Luptatorii stateau in pozitii aproapiate, stranse – in contrast cu preferinta standard a japonezilor de pastra distanta. In Kazhakstan, stilul traditional era similar cu Sumo. In Moldova, exista un stil ce folosea prizele la centura. Armenia, Azerbaijan, Tijikistan, si desigur Mongolia detineau stiluri distincte si eficiente de lupta traditionala – si inca detin. Astfel toate au contribuit la formarea Judo-ului din Rusia, in acelasi mod in care afluentii contribuie la formarea raului principal.

Dar baza Judo-ului rusesc o constituie Judo-ul japonez!

Vassily Oschepkov

Adeseori oamenii cred ca Judo-ul practicat in Rusia isi are originea in stilul rusesc de lupta care si-a facut aparitia dupa primul razboi mondial numit Sambo, insa aceasta opinie este gresita. In primul deceniu al secolului al XX-lea, un anume Vassily Oschepkov s-a apucat de Judo de mic copil pe cand locuia in Japonia. La varsta de 13 ani, in 1909 (sau 1911, data nu este foarte clara) s-a inregistrat in Scoala Kodokan. Pe 15 iunie 1913, a obtinut centura neagra. In 1915 a deschis primul Dojo (sala de antrenament) de Judo in portul rusesc Vladivostock. In 1917, obtine gradatia Nidan (2 Dan) care a fost inregistrata la Kodokan.

Odata cu revolutia rusa, au disparut registrele care sa ateste urmele Dojo-ului – sau cel putin al lui Oschepkov. Se zice ca a continuat sa predea Judo si in anii 20, si ca unii din practicantii lui erau membrii in guvernul Bolsevic. In timpul epurarilor din 1930 se pare ca Oschepkov a disparut. In orice caz, este improbabil ca forma politica de conducere  de la acea vreme sa fi interzis promovarea stilului.

(va continua)

____________________________

*In limba romana procedeul se traduce ca Aruncarea din spate prin salt sau proiectarea opusa (Stelian STEFANUT, 1983) sau Proiectarea peste piept (Anton MURARU, 1985)
**Pozitie joasa sau pozitie defensiva executatata cu picioarele mult departate, genunchii mult indoiti si trunchiul usor inclinat inainte. (Anton MURARU, 1985)

Traducerea: Valentin-Gabriel BADEA

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Istoria Judo-ului din Rusia (I)*”

  1. Foarte interesant articolul, demn de lauda ! Nu pot sa zic decat ca omul cat traieste invata !

    Makoto

  2. Toni spune:

    Multumim domnu’ Claudiu. Acest articol (de fapt prima parte din el) este meritul unui tanar entuziast din sala noastra.
    Eu nu pot decat sa sper ca in viitor acesti tineri vor insufleti miscarea de Judo si Ju Jutsu din Romania.

Leave a Reply


4 + 5 =

Webdesign: Clubul Sportiv Pontica | Contact: pontica.ct[at]gmail.com | Telefon: 0769 695 545; 0722 168 484