Cartea lunii ianuarie: Russian Judo

Titlu: Russian Judo
Autor: Alexander Iatskevich
Editura: Ippon Books
Pagini: 92
Foto: peste 300 de imagini
Se poate achizitiona: BOOKS EXPRESS

Cartea Russian Judo este una din cartile apararute la celebra editura Ippon Books. Editata in anul 1999 a ajuns deja  la o a treia reeditare (2001, 2006).

Este structurata pe trei capitole : tehnici execuate in picioare (Tachiwaza), tehnici de lupta la sol (Newaza) si Judo-ul Rusesc in competitii (Russian Judo in competition).


Capitolul rezervat tehnicilor in picioare face o trecere in revista a prizelor asupra centurii (Belt Grips) dar si despre apararile impotriva unor astfel de tehnici (Defence – against belt grips).
In continuare sunt prezentate diverse atacuri (Miscellaneous attacks) specifice judoului rusesesc.
Capitolul Tachiwaza se incheie cu prezentarea unor tehnici de aparare impotriva prizelor diferite, tipice sau atipice pentru Judo (Defences – against other grips).

Lupta la sol este abordata de autor cu tehnicile articulare asupra bratului (Armlocks – Attacks) si continua cu tactici de intrare la astfel de procedee (Armlock – Openings). Deasemnea nu se puteau neglija tehnicile de iesire din aceste tehnci, lucru care este explicat in subcapitolul Armlock-Escapes.

Pe langa aceste capitole in carte mai gasim o istorie a Judo-ului din Rusia dar si o autobigrafie a autorului.

Avand in vedere ultimele modificari ale regulametului de Judo (dictate de Federatia Internationala de Judo tocmai pentru a elimina unele procedee mai putin « traditionale » din Judo) consideram ca acest manual este de mare actualitate.

Puncte tari:
Pentru incepatori dar si pentru avansati poate constitui o sursa de sporire a cunostintelor, familirizarea cu anumite prize sau procedee atipice din Judo dar si tehnici de contracarare a acestora.
Totodata pentru cei interesati de evolutia Judo-ului acesta carte reprezinta un document foarte valoros doarece sunt prezentate tehnici care au facut istorie dar si unele care sunt…istorie.

Puncte slabe:
Cartea a fost elaborata inainte de reglementarile din 2010 ale Federatiei Interantionale si din acest motiv in carte sunt prezentate cateva procedee care contravin acestor reguli.

Nota noastra: 8,5 din 10

Pagina din cartea "Russian Judo"

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Cartea lunii ianuarie: Russian Judo”

  1. Intradevar Ippon Books de la Fightingfilms, sunt carti de exceptie pentru orice practicant de Judo competitional,asa este cu noile reglementari in arbitrajul mondial multe din tehnicile tipic rusesti sunt penalizate cu Hansoku Make, de retinut pentru studiul prizelot tipic rusesti DVD -urile lui Koga, Jeon, Inoue si J. Pedro !!! ca si comentator alacestor DVD -uri este cunoiscutul campion Neil Adams !

    • Toni spune:

      In completare, domnu’ Claudiu vreau sa adaug si instructionalele lui Ygor Yakimov (Russian Judo). Deasemnea instructionale foarte bune in disciplina Sambo de acelasi autor. Poate cand ajungi la Constanta ne mai „reglam” videoteca.

  2. Corect Tonitzu San, uitasem de Yakimov, cum sa nu, doar v-am promis ca vin cu noutati, putintica rabdare !!! 🙂

Leave a Reply


3 + 3 =

Webdesign: Clubul Sportiv Pontica | Contact: pontica.ct[at]gmail.com | Telefon: 0769 695 545; 0722 168 484