
Takenouchi Ryu Ju Jutsu
Numele complet al acestei scoli este Hinoshita Toride Kaizan Takenouchi-ryu. Pentru ca este un nume greu de retinut i se spune simplu Takenouchi-Ryu.
Este una dintre cele mai vechi scoli de Jujutsu (Koryū) din Japonia. Ea a fost fondată în anul 1532, primul an Tenbun în luna a sasea, ziua 24, de Takenouchi Chūnagon Daijō Nakatsukasadaiyū Hisamori, stăpânul castelului Ichinose din Sakushū, (azi) prefectura Okayama.
Deşi este renumită pentru tehnicile de Jujutsu (tehnici executate cu mana goala), scoala Takenouchi Ryu este de fapt un sistem complet de arte marţiale care include metode de lupta corp la corp in care adversarii luptau imbracati in armurile traditionale (Yoroi Kumiuchi), tehnici de baston (Bōjutsu), tehnici de sabie (Kenjutsu), tehnici de taiere (Iaijutsu), tehnici de lance (Naginatajutsu), tehnici de evantai (Tessenjutsu), tehnici de legare a adversarului (Hojōjutsu), precum şi tehnici de resuscitare (Sakkatsuhō).
Tehnicile de Jujutsu ale acestei scoli au influentat fondarea multor alte scoli din Japonia. Tehnicile de Takenouchi Ryu sunt încă în mod activ transmise astăzi de către membrii familiei Takenouchi, precum şi de către alte grupuri atât în interiorul cât şi în afara Japoniei.
Mitul scolii Takenouchi
Potrivit Takenouchi Keisho Kogo Den, documentul de înregistrare a crearii şi dezvoltarii şcolii, Takenouchi Hisamori s-a retras la munte lângă altarul Sannomiya pentru a-si forma si dezvolta abilităţile marţiale. A exersat acolo timp de şase zile şi şase nopţi, manuind un Bokken (sabie de lemn) care avea lungimea de doi Shaku şi patru de Sun (aproximativ 72 cm), o armă relativ lunga pentru statura lui mica.
În cea de a sasea noapte a adormit epuizat fiind de exercitii si si-a pus bokken-ul sub cap drept perna. El a fost trezit de un preot de munte (Yamabushi), cu părul alb şi o barbă lungă, care părea atât de înfricoşător că Hisamori a crezut ca trebuie sa fie un Atago (încarnare a lui Dumnezeu).
Hisamori l-a atacat pe străin, dar a fost învins. Preotul i-a spus: „Când te intalnesti cu inamicul, în aceiasi clipă, viaţa şi moartea sunt hotarate. Aceasta se numeste Hyōhō (strategie militară)”. Apoi a luat bokken-ul lui Hisamori, i-au spus că armele lungi nu s-au dovedit utile în luptă, şi l-a rupt în două pumnale care aveau lungimea de un Shaku şi două Sun. Preotul i-a spus lui Hisamori sa puna aceste doua pumnale in Obi (centura) şi le-a numit Kogusoku dupa care l-a învăţat cum să le folosească în lupta. Aceste tehnici au primit denumirea mai tarziu Koshi no Mawari (în jurul soldurilor). Preotul l-a invatat apoi pe Hisamori cum să prinda si sa lege inamicii cu o frânghie, folosindu-se pentru aceasta de un lujer de la un copac. Apoi, preotul a dispărut misterios în mijlocul unei furtuni cu vânt puternic şi fulgere.
Al doilea fiu al lui Takenouchi Hisamori, Hitachinosuke Hisakatsu a devenit al doilea şef al scolii Takenouchi după ce tatăl său a decedat la vârsta de 64 de ani. El si şi fiul sau Kaganosuke Hisayoshi (care a fost si succesorul lui la conducerea scolii) au adăugat propriile tehnici la cele existente pana atunci extinzându-le într-un sistem complet Bujutsu Sogo (tehnici de razboi).
Programa scolii Takenouchi
Scoala Takenouchi este cunoscuta mai ales pentru tehnicile sale de Jujutsu, care acoperă o arie foarte larga. Sunt tehnici cu mana goala care cuprind Tehodoki (ruperea prizelor), Ukemi (scoala caderilor), Nagewaza (tehnici de proiectare), Kansetsuwaza (tehnici articulare), Atemi (tehnici de lovire), Shimewaza (tehnici de strangulare), Newaza (tehnici de lupta la sol), şi Kappō (tehnici de resuscitare).
Aceste tehnici sunt combinate pentru a forma diferite Kata (inlantuiri de tehnici foarte scurte) si cuprindeau diferite secţiuni ale Jujutsu-lui pentru a usura procesul predare-invatare, inclusiv Toride (capturarea adversarului si retinerea lui), Hade (atacarea punctelor vitale cu mana goala), şi Kumiuchi (lupta corp la corp in armurile traditionale). Aceste kata executate fara arme sunt cele mai cunoscute din scoala Takenouchi, dar nu existau la înfiinţarea sa. Asa cum am precizat în mitul înfiinţarii şcolii, formele principale de lupta ale scolii Takenouchi sunt Kogusoku Koshi No Mawari, tehnici de lupta in care se folosea Kogusoku (sabie scurta tip pumnal) împotriva oponenţilor inarmati. La scurt timp dupa fondarea scolii restul de tehnici de Jujutsu au fost elaborate de Hisakatsu şi Hisayoshi, al doilea si al treilea dintre şefii de scoala.
Sabia
Tehnici de sabie in Takenouchi Ryu
In afara de nucleul format din tehnici de Jujutsu, exista si foarte multe tehnici cu arme. Acestea includ sabia, bastonul, lancea, tehnici de legare si multe altele. Programa pentru sabie este împărţita în doua secţiuni majore :
1. tehnici in care adversarul este inarmat similar, acestea referindu-se la artei duelului de bază (Kenjutsu)
2.a. tehnici de lupta cu sabia care se refera la inclestarea dintre doi adversari in armurile traditionale (Saidejutsu)
2.b. tehnici de scoatere a sabiei din teaca rapid si tehnici de taiere (Iaijutsu).
Bastonul
Tehnici de baston
Tehnicile de baston reprezinta punctul central pentru studiul deplasarilor si miscarii in aceasta scoala, şi deasemenea sunt un punct important in programa. Bastonul poate avea diverse marimi de lucru, Bōjutsu are o lungime de sase Shaku iar Shinbō este putin mai scurt. Alte dimensiuni includ Jōjutsu -patru Shaku două Sun, Hanbō- cu o lungime de aproximativ trei Shaku.
In documentele despre infiintarea aceastei scoali apar pentru prima data mentiuni despre folosierea bastonului lung (Rokushakubojutsu). Aceste mentiuni fac din Takenouchi Ryu cea mai veche scoala care avea in programa astfel de tehnici. Exista si alte scoli, cu o istorie foarte lunga, care au astfel de tehnici dar spre deosebire de Takenouchi Ryu pana acum nu s-a gasit niciun document care sa ateste ca acestea faceau parte din programa initiala.
Franghia
Hojojutsu – tehnici de legare a adversarului
Aplicatiile executate cu franghia poarta denumirea de Toride, iar tehnicile de legare a adversarului si imobilizare se numesc Hojōjutsu sau Hobaku si sunt predate folosind Nawa Haya care are lungimea de doi Shaku si cinci Sun. Aceasta frânghie este în mod tradiţional de culoare violet.
Alte arme
Takenouchi Ryu este probabil mai puţin cunoscuta pentru a tehnicile sale cu alte arme, desi ca un adevărat Bujutsu Sogo acesta îşi păstrează o serie de arme pentru a fi utilizate in luptă. Naginata şi Kusarigama sunt reprezentate, deasemenea bastonul Jutte, aruncarea Shuriken-ului dar si evantaiul de fier Tessen. Unele Kata cu arme sunt destinate să arate utilizarea obiectelor de zi cu zi pentru apărarea împotriva atacurilor cu sabia. Acestea includ de exemplu tehnici de Kasa – o umbrelă traditionala japoneza dar si Nabebuta- un capac din lemn folosit pentru o oală de gătit.
Influenţa Takenouchi Ryu
Takenouchi Ryu a exercitat o influenţă puternică în dezvoltarea Jujutsu-ului. Ramuri ale scolii Takenouchi au influentat ulterior, direct sau indirect, diverse şcoli, şi astfel, multe tehnici se găsesc în scolile moderne precum Judo sau Aikido. Aceste tehnici pot fi urmărite pana la rădăcinile lor în Takenouchi Ryu.
Un număr de mare de scoli vechi de Jujutsu au fost create de către studenţii din şcoală, cum ar fi : Rikishin Ryu, Fusen Ryu, Sōsuishitsu Ryu, Araki Ryu , Takagi Ryu sau derivatii ale acesteia (cum ar fi Hontai Yoshin Ryu sau Takagi Ryu). Aceste Ryūha au încorporat multe tehnici de la Takenouchi Ryu fie direct de la scoala fie prin analiza tehnicilor executate de exponenţii acesteia.
Traducerea si adaptarea: Anton GHEORGHE
Sursa: Wikipedia