YAGYŪ SHINGAN-RYŪ

Yagyū Shingan-ryū

YAGYŪ SHINGAN-RYŪ este o scoala traditionala (koryū) de arte martiale japoneze. Diferite ramuri ale YAGYŪ SHINGAN-RYŪ precum HEIHŌJUTSU si TAIJUTSU nu isi cunosc fondatorul, dar toate se intorc la Ushū TATEWAKI, (cunoscut drept Shindō TATEWAKI in unele scrieri vechi), care a predat un sistem de tehnici cu aplicabilitate pe campul de lupta, in perioada Sengoku, numite SHINDŌ-RYŪ.

Cuvantul “Shingan” isi are radaciniile in filosofia Zen si a fost ales pentru a descrie un concept fundamental al stilului. Shingan inseamna “ochiul mintii” sau “ochiul inimii”, si face referire la abilitatea de a simti sau prevesti intentiile oponentului prin intermediul unui simt intern. Initial numita SHINGAN-RYŪ, mai tarziu a fost redenumita YAGYŪ SHINGAN-RYŪ, datorita influentei unei alte scoli (YAGYŪ SHINKAGE-RYŪ) condusa de YAGYU TAJIMA NO KAMI MUNENORI.

YAGYŪ SHINGAN-RYŪ a fost creata pentru campul de lupta si punea in practica atat o gama variata de arme cat si tehnici de lupta care se puteau folosi atunci cand luptatorii erau  echipati sau nu cu armura. Asadar procedeele utilizate de YAGYŪ SHINGAN-RYŪ au fost concepute pentru a scoate din lupta adversarul rapid si cu minim de efort.

La inceput cele doua scoli, YAGYŪ SHINGAN si SHINKAGE erau similare, intrucat ambele cuprindeau o gama larga de tehnici, aplicabile in lupta cu si fara arme. Insa pe parcursul evolutiei celor doua scoli, YAGYŪ SHINKAGE-RYŪ a pus accent pe maiestria tehnicilor de sabie (Kenjutsu), pe cand YAGYŪ SHINGAN-RYŪ a continuat studiul mai multor arte, precum lupta cu mainile goale (Ju Jutsu), lupta cu bastonul lung (Bōjutsu), lupta cu sabia (Naginatajutsu), tehnici de scoatere rapid a sabiei (Iaijutsu) si tehnici de lupta cu sabia (Kenjutsu).

Takenaga HAYATO

Takenaga HAYATO (data nasterii si a decesului nu sunt cunoscute), cunoscut si sub numele de Takenaga HAYATO KANETSUGU (Jikinyu), a fondat YAGYŪ SHINGAN-RYŪ, a carui tehnici le-a predat intr-o regiune, care astazi poarta numele de Sendai-Miyagi. Inainte de a fonda YAGYU SHINGAN-RYŪ, HAYATO a studiat SHINDŌ-RYŪ, SHINKAGE-RYŪ, SHUZA-RYŪ, TODA-RYŪ si (YAGYŪ) SHINKAGE-RYŪ.

Takenaga HAYATO a fost cu certitudine influentat de cunostintele lui in SHINDŌ-RYŪ impartasite de Ushū TATEWAKI. Takenaga HAYATO a calatorit la Edo, unde a fost angajat de catre familia YAGYŪ in cadrul careia, cu ajutorul lui Munenori YAGYŪ, a studiat YAGYŪ SHINKAGE-RYŪ. Denumirea de YAGYŪ SHINGAN-RYŪ a fost aplicata dupa ce Munenori YAGYU i-a impus lui HAYATO sa includa numele de familie (YAGYŪ) in denumirea artei sale (SHINGAN-RYŪ). Dupa intoarcerea sa acasa in regiunea Sendai-Miyagi,  HAYATO a predat arte martiale pana a murit.

Dupa moartea lui Takenaga HAYATO conducerea scolii i-a fost transmisa lui Yoshikawa ICHIROEMON, pe urma lui Ito KYUZABURO, dupa care lui Koyama SAMON care a calatorit la Edo si a devenit seful ramurii Edo a scolii YAGYU SHINGAN. Deasemnea la intoarcerea sa acasa Koyama SAMON a continuat predarea tehnicilor de YAGYŪ SHINGAN-RYŪ.

Ramura SENDAI a scolii YAGYU SHINGAN se afla sub conducerea lui Sensei SHIMAZU (Soke Chikuosha) si a lui Sensei HOSHI (Soke Ryushinkan).

Araki MATAEMON

Araki MATAEMON (1594–1634) este considerat tatal spiritual al ramurii Edo al scolii YAGYŪ SHINGAN TAIJUTSU (mai tarziu a primit si denumirea de TAIJUTSU). Ramura EDO isi regaseste originile prin maestrul Koyama SAMON (1718 – 1800),  care a calauzit arta din regiunea Sendai la Edo. Desi numele lui Araki apare in pergamentele scoliilor vechi, influenta sa asupra acestei scoli este incerta. Este considerat de multi oameni fondatorul spiritual al  YAGYŪ SHINGAN TAIJUTSU. YAGYŪ SHINGAN-RYŪ a evoluat de-a lungul secolelor, fiecare maestru aducandu-si contributia la perfectionarea tehnicilor dar si la adaugarea sau modificarea lor. Desi nu exista dovezi, este posibil ca Koyama SAMON sa fi fost influentat sau inspirat de Araki. Probabil ca asta a constribuit la aparitia diferentelor intre tehnici si in filosofie care exista astazi.

Araki MATAEMON a fost un practicant de YAGYŪ SHINKAGE-RYŪ, care l-a avut drept mentor pe Munenori YAGYŪ. Conform legendei, Munenori vrand sa-si testeze invatacelul si-a scos sabia si l-a atacat pe Araki pe neasteptate. Araki s-a aparat folosind nimic mai mult decat o bucata rulata de hartie. Dupa ce a trecut testul final, i-a fost inmanat Menkyo Kaiden de catre mentorul sau, Munenori. Deasemenea sa zice ca Araki a fost profesorul lui Jubei YAGYŪ. Aceste intamplari sunt ilustrate in pergamentele japoneze intitulate “Trei generatii ale sabiei Yagyū”. Initial, ramura lui Araki de SHINGAN-RYŪ, era cunoscuta sub denumirea de ARAKI-DŌ. Legenda ramurii Edo afirma ca Jubei YAGYŪ a acordat permisiunea pentru a-i fi folosit numele.

Astazi, ramura Edo a scolii YAGYŪ SHINGAN TAIJUTSU se afla sub conducerea lui Sensei KAJITSUKA (Soke Arakido) si promoveaza YAGYŪ SHINKAGE-RYŪ dar si YAGYŪ SHINGAN-RYŪ TAIJUTSU (KAJITSUKA detine Menkyo Kaiden in YAGYŪ SHINKAGE-RYŪ).

Ramurile scolii
Ramura Sendai (YAGYŪ SHINGAN-RYŪ HEIHŌJUTSU)

YAGYŪ SHINGAN-RYŪ HEIHŌJUTSU (sau ramura Sendai) este condusa de maestrul Shimazu KENJI. Shimazu KENJI a studiat atat ramura Edo sub supravegherea maestrului Aizawa TOMIO cat si ramura Sendai sub supravegherea maestrului Hoshi KUNIO. RAMURA YAGYŪ SHINGAN-RYŪ HEIHŌJUTSU condusa de Shimazu KENJI isi are sediul central in Tokio. Exista ramificatii si in Australia (Philip HINSHELWOOD) si Suedia (Per ERIKSSON), ambele fiind supravegheate de catre Shimazu KENJI.

Ramura Sendai a fost condusa de Hoshi KUNIO (Ryushinkan) pana la moartea sa din 2007. Nepotul sau Hoshi KUNIO (nascut Hiroaki KUNIO) a fost desemnat succesorul la conducerea acestei scoli.

Ramura Sendai este specifica prin tehnicile executate in armura, loviturile puternice si distructive si nu in ultimul rand de tehnicile executate asupra punctelor dureroase.

YAGYŪ SHINGAN-RYŪ HEIHŌJUTSU prevede in programa sa trei niveluri: Omote, Ura si Kage. Scoala se concentreza pe un numar minim de discipline (tehnici execuate cu arme, Ju Jutsu si Kappo Jutsu) si a fost practicata in regiunea Sendai de-a lungul a numeroase generatii.

Ramura Edo (YAGYŪ SHINGAN-RYŪ TAIJUTSU)

YAGYŪ SHINGAN-RYŪ TAIJUTSU (sau ramura Edo) este condusa de Kajitsuka YASUSHI. Descendenta incepe de la Koyama SAMON. Koyama a condus un Dojo in stravechea capitala Edo (in prezent Tokio) aproape 20 de ani. Viata in marele oras necesita o forma mai rafinata de BUJUTSU. Sogunatul Tokugawa a adus stabilitate natiunii, punand capat conflictelor interne. Ordinea societatii era bazata pe principiile Confucianiste. Vechea arta de pe campul de lupta a evoluat in modalitati eficace de autoaparare aplicabile in acel moment. Hoshino TENCHI  este fondatorul scolii TAIJUTSU care are ca specific procedee de proiectare din JU JUTSU ce necesita o intelegere deplina a dinamicii corpului (TAIJUTSU). In acest sens TAIJUTSU face referire la principiile de baza ale dinamicii corpului, in locul procedeelor in sine. Precum denota numele, JU JUTSU sau YAWARA, acestea sunt procedee de finete si precizie ce nu folosesc forta bruta.

Cateva procedee specifice sunt proiectarile in cap (o asfel de tehnica apare in filmul de mai jos – IPPON ME, min. 00:23), ruperea coloanei si a gatului. Desi ramura Edo a scolii YAGYŪ SHINGAN nu are tehnici executate in armura tehnicile se aseamana celor in armura. Stilul prevede folosirea armelor obisnuite dar se deosebeste prin folosirea bastonului de 1,8 m si a kata-ului ŌDACHI.

In loc de concluzii…

Spre deosebire de artele martiale japoneze moderne (Budō), care au fost destinate publicului si care au inclinatii sportive, vechile arte martiale (Kobudō, prescurtarea “ko” insemnand “traditional” sau “vechi”) au fost create pentru razboinici, al caror unic scop era sa ucida. Multe arte martiale japoneze modene isi au radacinile in scolile YAGYŪ. Morihei UESHIBA, fondatorul AIKIDO-ului, a fost student al scolii YAGYŪ. A fost onorat cu rangul de SHODEN de un SHIHAN apartinand ramurii Edo (Saburō GOTO – de aici numele GOTO-HA). Deasemenea, Jigoro KANO, fondatorul a JUDO-ului, a fost initiat la randul lui de un maestru a ramurii Edo (Ohshima MASATERU)

Traducerea: Valentin-Gabriel BADEA
Sursa: Wikipedia

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “YAGYŪ SHINGAN-RYŪ”

  1. Intradevar Koryu-urile fac parte din patrimoniul Tarii Soarelui Rasare,pastrate cu sfintenie, bine punctat de spre Shingan si Shinkage, colegul meu Cristian Laiber la cunoscut personal pe maestrul Kenji Shimazu, un om mic la ,, stat, mare la sfat,, !!!

  2. Toni spune:

    Parca am auzit sau am citit si eu despre asta. Personal nu pot decat sa fiu „invidios”.
    Mi-ar fi placut si mie…

Leave a Reply


5 + = 7

Webdesign: Clubul Sportiv Pontica | Contact: pontica.ct[at]gmail.com | Telefon: 0769 695 545; 0722 168 484