Caderea in spate – Ushiro Ukemi (Judo, Ju-Jitsu)

Căderile a fost create de un practicant de Ju Jutsu care se numea Jushin SEKIGUCHI care a adunat observaţiile făcute în natură de către diferiţi specialişti în Ju Jutsu.

Cel care a sistematizat după SEKIGUCHI căderile a fost Jigoro KANO care le-a dat o formă didactică şi a alcătuit nişte reguli ale căderii, respectiv ale unui contact neprimejdios cu solul.

Mai mult, KANO şi-a dat seama de importanţa pedagogică a tehnicilor de cădere, care-i făcea pe practicanţi mai curajoşi, mai siguri de ei şi-i ajuta să-şi coordoneze întregul organism în acţiune mai repede decât oricare alte exercitii fizice.

Caderea in spate (Ushiro Ukemi)

Din pozitia prezentată la fig. 1 (braţele paralele cu solul şi bărbia în piept) se trece în poziţia de la fig. 2 (picioarele flexate, sprijin pe vârfuri, braţele încrucişate la nivelul pieptului, bărbia în piept, spatele puţin curbat). Din această poziţie Judoka se lasă înspre înapoi. Cu o fracţiune de secundă înainte de atinge tatami-ul plesneşte energic salteaua cu ambele braţe (fig. 3). În acelaşi timp se expiră puternic.


Atentie ! Distanţa dintre braţe şi trunchi nu trebuie să fie mai mare de 30-40 cm. În   caz contrar articulaţia umărului va fi afectată.

Ushiro – in spate, inapoi; Uke – plutire; Mi – corp; Ukemi – cadere.


Sursa: Modulul pentru copii „Invatam Judo” elaborat de instructorii si antrenorii Clubului Sportiv Pontica din Constanta.You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Caderea in spate – Ushiro Ukemi (Judo, Ju-Jitsu)”

 1. Judo B spune:

  Ce este si de unnde se poate procura acest modul de care vorbiti?

  • Toni spune:

   Buna ziua!
   1. De fapt acest modul de care vorbim este un manual. Este creat de instructorii si antrenorii CS Pontica. In prezent exista doar in format electronic.
   Acest manual este alcatuit din mai multe module. De exemplu modulul nr. I are urmatorul cuprins: Introducere, Salutul, Pozitii de asteptare, Gradele, Caderile.
   2. Se poate procura doar de la oficialii CS Pontinca. In momentul de fata acest manual este disponibil doar pentru membrii si practicantii CS Ponftica. In viitor va fi disponibil publicului larg.
   Manualul „Invatam Judo” este suplimentat cu o serie de filme de calitate. Fimele au acelasi cuprins ca si modulele manualului.

Leave a Reply


4 + 2 =

Webdesign: Clubul Sportiv Pontica | Contact: pontica.ct[at]gmail.com | Telefon: 0769 695 545; 0722 168 484