TENJIN SHIN'YŌ-RYŪ

Tenjin Shin'yō-ryū

Tenjin Shin’yō-ryū, in traducere “Scoala  Adevaratei Salcii Divine”, poate fi clasificata drept o scoala traditionala (koryū) de Ju Jutsu. A fost fondata de Iso Mataemon Minamoto no Masatari in anii 30 ai secolului al XIX –lea. Printre studentii acestui vechi sistem renumit din Japonia se numara Jigoro Kano, ce s-a inspirat din Tenjin Shin’yō-ryū pentru a crea Judo-ul si Morihei Ueshiba fondatorul Aikido-ului.

Descriere

In esenta, Tenjin Shin’yō-ryū este combinatia a doua sisteme individuale de Ju Jutsu: Yōshin-ryū si Shin no Shinto-ryū. Trasatura specifica a acestei scoli este aceea ca foloseste loviturile (atemi) pentru a dezechilibra adversarul, aspect intalnit in scolile vechi de Ju Jutsu. Miscarile largi si lente, care sunt specifice scolilor vechi, simuleaza utilizarea armurii pe campul de lupta. Tenjin Shin’yō-ryū a fost creata dupa razboiului civil din Japonia si lipsa armurii a facut ca rapiditatea miscariilor sa creasca si au fost incorporate mai multe lovituri. Loviturile erau destinate punctelor vitale ale corpului si extremitatiilor, a caror acces era dat de lipsa armurii.

Asemenea scoliilor vechi (koryu), Tenjin Shin’yō-ryū functioneaza pe sistemul de gradare Menkyo, in opozitie cu sistemul Kyu/Dan impus de scoliile noi.

Originea

Shin no Shinto-ryū a fost creat de catre o santinela a castelului Osaka, pe nume Yamamoto Tamiza Hideya care, inaintea schimbarilor aduse si reducerea tehniciilor din programa sistemului la 68, a studiat Yōshin-ryū.

Iso Mataemon Masatari (1787–1863) a studiat Yōshin-ryū sub indrumarea lui Hitotsuyanagi Oribe si Shin no Shinto-ryū sub indrumarea lui Homma Jouemon. Anterior studiilor a calatorit si s-a antrenat in diferite regiuni ale tarii, participand totodata la diferite competitii. Se zice ca a fost neinvins. Conform traditiei a fost implicat intr-o lupta impotriva a o suta de insi, aceasta experienta a fundamentat importanta tehnicilor de lovire (Atemi-Waza) din sistemul sau impreuna cu procedeele de proiectare si strangulare omniprezente in restul sistemelor de Ju Jutsu.

Iso a creat un sistem hibrid, bazat pe tehniciile din Yōshin-ryū, Shin no Shinto-ryū si propria experienta, fundamentat in jurul anului 1800 sub denumirea de Tenjin Shin’yō-ryū. „Tenjin/Tenshin” deslusindu-i caracterul divin, iar „Shin” de la Shin no Shinto si „yo” din Yoshin-ryu.

Iso devenise instructorul de Ju Jutsu al Sogunatului Tokugawa, iar scoala sa s-a dezvoltat pana a devenit cea mai renumita scoala de Ju Jutsu din acea perioada (1848–1864), Iso instruind, in acea vreme, peste 5000 de practicanti

Dupa Restauratia Meiji din 1868 studierea Ju Jutsu-lui a intrat in declin, astfel si scoala Tenjin Shin’yō a fost afectata.

Metodologia antrenamentului

Metodologia antrenamentului, asemenea multor sisteme traditionale (koryu), se bazeara pe Kata sau o forma etalonata a luptei. Prin repetarea formelor de Kata, practicantii isi vor rafina miscarile, cu atat mai mult vor aprofunda substratul fiecarei secvente. In Ju Jutsu clasic exista peste 130 de secvente kata, unele incluzand: lupta fara arme din genunchi, din pozitia naturala, apararea impotriva armelor, deasemenea sunt incluse modalitati de vindecare si resuscitare (Kappo Jutsu).

Kappo sau tehnicile de resuscitare erau secrete, insa sensei Kubota le impartaseste antrenorilor la seminariile de la Kodokan (Judo Hombu Dojo, Japonia).

Reprezentanti

Toshihiro Kubota este sustinut de reprezentanti de seama ai altor scoli vechi (koryu), in activitatea sa de a mentine traditia si maiestria impusa de Sakamoto Fusataro. In 1978, a creat Tenyokai, ca de federatie si sala de antrenament (dojo). Licenta i-a fost inmanata in 1973, avand cunostinte in Judo si Tenjin Shin’yō-ryū de la profesorul sau Sakamoto. La respectabila varsta de 70 de ani, continua sa predea in mod activ de trei ori pe saptamana. In afara de localnici, studentii lui vin din toate colturile lumii. Sensei Kubota detine gradatia de 7 Dan si in Judo.

O a doua (desi incompleta) ramura de Tenjin Shin’yō-ryū isi are originea din Tobari Kazu, aceasta fiind antrenat de Tobari Takisaburo. Tobari Takisaburo la randul sau a fost antrenat de Isao Mataichiro. Din cauza lipsei de activitate recenta a acestei ramuri, existenta sa este pusa sub semnul intrebarii.

Miyamoto Hanzo (al practicant al acestei scoli dar si un puternic luptator de Judo) i-a impartasit experinta sa in Ju Jutsu lui Ueshiba Morihei, fondatorul Aikido-ului.

Kano Jigoro, fondatorul Judo-ului, a studiat indelung Tenjin Shin’yō-ryū Ju Jutsu cu ajutorul celor doi maestri Fukuda Hachinosuke si Iso Mataemon Masatomo. Tenjin Shin’yō-ryū impreuna cu Kito Ryu, au jucat un rol esential in conceperea Judo-ului. Desi regulamentul sportiv interzice unele procedee, influenta din Tenjin Shin’yō-ryū este evidenta in procedeele clasice precum Seoinage, Haraiogoshi si Osotogari. Itsutsu No Kata din Kodokan Judo pastreaza tehnici de o natura ezoterica regasite in secvente kata din Tenjin Shin’yō-ryū iar tehnicile din kata Kime No Kata evidentiaza influenta din Tenjin Shinyo. Astfel, in timp ce concepea Judo-ul modern, Kano a inclus tehnici caracteristice scolii Tenjin Shinyo. Tocmai din acest motiv judokani manifesta un interes deosebit in fata acestui sistem traditional de Ju Jutsu.

Traducerea Gabi-Valentin BADEA
Sursa Wikipedia

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


2 + 7 =

Webdesign: Clubul Sportiv Pontica | Contact: pontica.ct[at]gmail.com | Telefon: 0769 695 545; 0722 168 484