Cinci principii de baza in Ju Jutsu

Autoaparare


Echilibru/Dezechilibru

In Ju Jutsu trebuie sa ai mereu un echilibru bun atunci cand executi o tehnica. Straduieste-te sa intelegi dezechilibrarea adversarului aparuta imediat dupa atacul acestuia, profita de aceasta dezechilibrare si mentine-o pana cand adversarul este controlat total.


Miscare/Nemiscare


Foloseste intotdeauna viteza si miscarea in aparare. Controleaza miscarile adversarului cu propriile miscari si evita sa iei pauze inutile in tehnica. Cu fiecare moment in care o tehnica este „nemiscata” se  maresc sansele adversarului de a executa o contra.


Supervizare


Este important sa fii supervizat intodeauna de un instructor atunci cand repeti tehnici de autoapartare deoarece exista pericolul sa te indepartezi de tehnica. Sau sa executi tehnica gresit si sa apara momente in care poti fi vulnerabil.


Control


Incerca sa ai mereu un control bun in tehnicile pe care le faci. Control insemna ca nu dai posibilitatea adversarului sa atace din nou, ca iti controlezi tehnica intr-un mod in care atacatorul nu mai poate influenta rezultatul.


Atitudine


Atitudinea fata de atacator este foarte importanta. Aceasta atitudine nu trebuie sa fie de superioritate sau provocatoare.  Astfel de atitudini pot duce la o subestimare a adversarului iar atacul acestuia poate deveni dificil pentru cel care se apara iar propriile tehnici nu vor fi de ajuns.

Nu uita:

Sunt echilibrat – Atacator dezechilibrat
Controlez bine tehnica – Atacatorul are control slab asupra tehnicii
Traducere dupa Hans Greger – (1994), Stockholm, „Ju Jutsu – självförsvar – idrott och motion”,  Stockholms Lito-Teknik AB
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


1 + = 10

Webdesign: Clubul Sportiv Pontica | Contact: pontica.ct[at]gmail.com | Telefon: 0769 695 545; 0722 168 484