KRAV MAGA sau despre mentalitatea unui profesionist

În luna noiembrie 2013, am avut plăcerea de a participa la un eveniment mult aşteptat de cei interesaţi de studiul sistemelor militare de autoapărare.

Seminarul a fost organizat de Bushi Shindo Dojo – Târgu Mureş şi de sensei Constantin Mitroi – Drobeta Turnu-Severin (în calitate de gazdă) l-a avut ca invitat pe dr. Rony Kluger, un reputat maestru de arte marţiale şi un specialist în formarea şi antrenamentul personalului din domeniul militar, de ordine publică şi securitate privată.

Dr. Rony Kluger are o impresionantă carieră în domeniu, despre care amintim:

– Deţinător al gradaţiei Hachi Dan (8 Dan) Karate-do (Dai Nippon Butokukai – Kyoto)

– Şeful (kancho) Karate do International Renmei

– Rector al International Budo Academy

– Instructor-şef al Departamentului de Arte Marţiale a Şcolii de Antrenori şi Instructori (Ministerul Educaţiei, Culturii şi Sportului)

– Instructor-şef al Israeli system of military self defense – Krav Maga

– Secretar general al IBSSA (International Bodyguard & Security  Services Association)

– Preşedinte al IBSSA-International Sport Federation

– 19 ani a condus Departamentul de Arte Marţiale al Autorităţii Israeliene Naţionale pentru Sport a faimosului Wingate Institute.

1459204_688808511130760_1544281637_n2

 „Un mod foarte simplu şi intutiv de autoapărare. Un instrument destinat profesioniştilor.” – a fost descrierea succintă a sistemului de autoapărare israelian. Acest sistem a fost dezvoltat de către experţii  Israeli Defense Forces, care au introdus antrenamentul de autoapărare ca parte integrantă programelor de pregătire a tuturor forţelor de securitate din Israel. De asemenea, acest sistem este predat şi civililor care doresc să îşi dezvolte abilităţi de bază în autoapărare.

Krav Maga” este termenul folosit pentru a descrie lupta corp-la-corp.

Motivaţia principală care a stat la baza apariţiei acestui sistem a fost dictată de nevoile practice de pregătire în lupta corp-la-corp a militarilor, dar s-a impus şi ca metodă de a controla şi dezvolta direcţionat agresivitatea, motivaţia şi voinţa celor care trec prin acest program de antrenament.

Sistemul a alăturat o serie de principii specifice de activitate fizică, de comportament şi de gândire  sistematizate pentru a antrena răspunsul optim în condiţii de stres şi de agresiune fizică.

Tehnicile predate în cadrul acestui sistem sunt „construite” şi dezvoltate pe o bază de învăţare pornind de la studiul reacţiilor naturale umane la violenţa fizică.

Se impune o precizare: Krav Maga nu este o artă marţială. Este un sistem simplificat de principii de autoapărare care oferă posibilitatea de a folosi propria persoană ca şi o armă, într-un timp foarte limitat pentru a obţine minimul necesar pentru a fi în siguranţă. Studiul artelor marţiale se întinde pe o perioadă foarte mare de timp, este axat pe perfecţionarea şi rafinarea tehnicii iar rezultatul acestui proces este diferit şi nu poate fi interpretat prin prisma obiectivelor practice ale sistemului Krav Maga.

Însă, trebuie să înţelegem faptul că sistemul Krav Maga este unul dintre cele mai răspândite metode de pregătire pentru atingerea cerinţelor minime de autoapărare şi de siguranţă personală pentru soldaţi, poliţişti sau personal din domeniul securitaţii private.

Krav Maga şi-a câştigat o mare popularitate atât datorită simplităţii şi a formatului foarte concret, axat pe situaţii practice, cât şi posibilităţii de a fi adaptat oricărei nevoi de pregătire.

Diferit de ceea ce înseamnă artele marţiale, sistemul de luptă Krav Maga pune accent pe înţelegerea principiilor care stau în spatele confruntării fizice, urmărind să antreneze o reacţie de apărare adecvată executată natural, cu minim de efort şi cu eficienţă maximă. Avantajele acestei abordări sunt cât se poate de importante: procesul de antrenament este mai rapid decât în formatul „arte marţiale/sport de contact” iar conţinuturile predate sunt adaptate misiunilor specifice unităţii beneficiare.

Seminarul a acoperit tematici precum: lupta fără armă (apărarea împotriva atacurilor de braţ şi de picior; apărare împotriva atacurilor care debutează cu prize), tehnici de folosire a bastonului scurt şi a cuţitului (atât în situaţie de apărare, cât şi în situaţie de atac).

Deşi tehnica este importantă, la acelaşi nivel de importanţă se ridică şi pregătirea mentală. Persoana agresată nu este un atlet sau un sportiv care luptă în ring/cuşcă/pe tatami, însă aceasta trebuie să acţioneze rapid şi decisiv, să domine situaţia şi să se regăsească în siguranţă. Această abilitate tactică se bazează pe un proces continuu de analiză a riscului în situaţiile de potenţială confruntare fizică, fapt abordat în cadrul seminarului.

Din păcate, într-o situaţie reală, agresorul va lupta „murdar”, atipic şi cu o motivaţie foarte puternică, încercând să „câştige” confruntarea cu orice preţ. De aceea, printr-o pregătire specializată, se poate dezvolta deprinderea de a analiza rapid situaţia, de a reacţiona oportun, decisiv şi de a nu lăsa posibilitatea agresorului de a continua lupta.

Referinţe Web:

http://www.ibssa-kravmaga.com/

http://www.budoacademy.org/

http://karatedoi.com/

For english version please follow:

https://www.facebook.com/notes/autoaparare-constanta/krav-maga-or-the-mentality-of-a-professional/484007855041869

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “KRAV MAGA sau despre mentalitatea unui profesionist”

Leave a Reply


6 + 3 =

Webdesign: Clubul Sportiv Pontica | Contact: pontica.ct[at]gmail.com | Telefon: 0769 695 545; 0722 168 484