Redirectioneaza 2% din impozitul pe venit

CE ESTE „SISTEMUL 2%”?

Fiecare cetatean care cistiga un venit plateste statului un impozit. Din aceste impozite, statul finanteaza servicii si lucrari publice.  Probabil ca v-ati gindit de multe ori ca banii pe care îi ia statul prin impozite  nu sunt administrati asa cum doriti dvs. Si aveti dreptate! Chiar si statul a sfirsit prin a recunoaste acest lucru si dupa multe tergiversari a inclus in Codul Fiscal o prevedere numita „2%”.

Potrivit acestei prevederi, contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze in fiecare an 2% din impozitul pe venit, catre o entitate nonprofit (organizatie non-guvernamentala, Asociatie sau Fundatie).

Procedura este enuntata in art. 57 si 84 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si este detaliata in Ordinul ministrului finantelor publice nr. 185/15.02.2007.

Se poate spune ca „2%” este o forma de parteneriat intre cetatean, autoritati fiscale si sectorul non-profit. Practic, cetateanul dicteaza statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau.

CE NU ESTE „SISTEMUL 2%”?

Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare, donatie sau contributie, ci este o parte a bugetului de stat, o fractiune din impozitul pe care il platesti statului in fiecare an. Diferenta este ca de acum puteti decide ce destinatie sa aiba aceasta suma, avind posibilitatea sa o directionati catre o asociatie sau o fundatie a carei activitate doriti sa o sprijiniti.

CUM SA PROCEDEZ?

Daca v-ati  hotarit sa alegeti ca beneficiar Clubul Sportiv Pontica din Constanta si anul trecut ai avut venituri DOAR DIN SALARIU:

1. Descarcati Declaratia 230, „Cerere privind destinatia sumei reprezentand pina la 2% din impozitul anual”.

2. Completati CAPITOLUL I  „Date de identificare ale contribuabilului”.
CAPITOLUL II este completat deja pe formular.
La mentiunea „Suma” nu este necesara completarea, organul fiscal va calcula si vira suma admisa, conform legii.

3. Declaratia 230 si copia Fisei Fiscale (eliberata de angajator) se depun direct la registratura organului fiscal de care apartii, se trimit prin posta, cu scrisoare recomandata sau se pot inmana unui reprezentant al Clubului Sportiv Pontica pentru a fi depuse. Data limita a depunerii / trimiterii este 15 mai a fiecarui an (data depunerii sau a postei).

Descarcati Declaratia 230.pdf

Webdesign: Clubul Sportiv Pontica | Contact: pontica.ct[at]gmail.com | Telefon: 0769 695 545; 0722 168 484